[αυτή η σελίδα στο wiki][δείκτης][EN][BG][CS][DA][DE][EL][ES][ET][FI][FR][GA][HR][HU][IT][MT][NL][PL][PT][RO][SK][SL][SV]

Διάλεξη: Νομοθεσία της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Διοικητικές πληροφορίες

Τίτλος Νομοθεσία της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα
Διάρκεια 60 λεπτά
Ενότητα Γ
Είδος μαθήματος Διάλεξη
Εστίαση Ηθική — Συμμόρφωση, Νομιμότητα και Ανθρωπότητα
Θέμα Ενωσιακή και διεθνής νομοθεσία/πλαίσια για τα δεδομένα, την τεχνητή νοημοσύνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα

Λέξεις-κλειδιά

ανθρώπινα δικαιώματα, ιδιωτική ζωή, καταπολέμηση των διακρίσεων,

Μαθησιακοί στόχοι

Αναμενόμενη προετοιμασία

Μαθησιακές εκδηλώσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν

Καμία.

Υποχρεωτικό για τους φοιτητές

Καμία.

Προαιρετικό για Φοιτητές

  • Αναφορές Frederik J. Zuiderveen Borgesius (2020) Ενίσχυση της νομικής προστασίας κατά των διακρίσεων μέσω αλγορίθμων και τεχνητής νοημοσύνης, The International Journal of Human Rights· Zuiderveen Borgesius (2018) Διακρίσεις, τεχνητή νοημοσύνη και αλγοριθμική, Συμβούλιο της Ευρώπης· Philipp Hacker (2021) Οι πρώτες αρχές του νόμου για την τεχνητή νοημοσύνη, του δικαίου, της καινοτομίας και της τεχνολογίας· Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (2018) #BigData: Διακρίσεις στη λήψη αποφάσεων που υποστηρίζονται από δεδομένα

Αναφορές και υπόβαθρο για τους μαθητές

Καμία.

Συνιστάται για εκπαιδευτικούς

Καμία.

Υλικό μαθήματος

Οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς

Ο εκπαιδευτικός θα πρέπει να καλύπτει τα ακόλουθα θέματα:

Η τεχνητή νοημοσύνη (ΤΝ) έχει τη δυνατότητα να επηρεάσει σημαντικά τα ανθρώπινα δικαιώματα σε διάφορες πτυχές της κοινωνίας. Καθώς η τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσεται, δημιουργεί μια σειρά ρυθμιστικών προκλήσεων και ζητημάτων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εξελίξεις αυτές ευθυγραμμίζονται και σέβονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα. Διάφορα βασικά ρυθμιστικά ζητήματα σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα που σχετίζονται με την ΤΝ περιλαμβάνουν:

1. Προστασία της ιδιωτικής ζωής και των δεδομένων: Θέμα: Τα συστήματα ΤΝ συχνά απαιτούν πρόσβαση σε μεγάλες ποσότητες δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα για να λειτουργούν αποτελεσματικά. Αυτό εγείρει ανησυχίες σχετικά με παραβιάσεις απορρήτου και μη εξουσιοδοτημένη χρήση δεδομένων. Ρυθμιστική αντίδραση: Οι νόμοι για την προστασία των δεδομένων, όπως ο Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (GDPR) στην Ευρώπη και παρόμοιοι κανονισμοί σε παγκόσμιο επίπεδο, θέτουν πρότυπα για τη συλλογή, την επεξεργασία και την αποθήκευση προσωπικών δεδομένων. Οι προγραμματιστές τεχνητής νοημοσύνης πρέπει να τηρούν αυστηρές αρχές προστασίας των δεδομένων και να λαμβάνουν εν επιγνώσει συγκατάθεση από τους χρήστες.

2. Διακρίσεις και προκαταλήψεις: Θέμα: Οι αλγόριθμοι τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να κληρονομήσουν προκαταλήψεις στα δεδομένα κατάρτισης, οδηγώντας σε αποτελέσματα που εισάγουν διακρίσεις σε τομείς όπως η πρόσληψη, ο δανεισμός και η επιβολή του νόμου. Ρυθμιστική αντίδραση: Οι κανονισμοί ενδέχεται να απαιτούν διαφάνεια στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των αλγορίθμων ΤΝ. Οι έλεγχοι μεροληψίας και οι εκτιμήσεις επιπτώσεων μπορούν να συμβάλουν στον εντοπισμό και τον μετριασμό των επιπτώσεων που εισάγουν διακρίσεις. Η ισχύουσα νομοθεσία κατά των διακρίσεων μπορεί επίσης να ισχύει για τα συστήματα ΤΝ.

3. Ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης: Θέμα: Η ικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να χειραγωγεί και να παράγει περιεχόμενο εγείρει ανησυχίες σχετικά με την παραπληροφόρηση, τις ψευδείς ειδήσεις και τη λογοκρισία. Ρυθμιστική αντίδραση: Οι κανονισμοί ενδέχεται να εστιάζουν στη διαφάνεια όσον αφορά την προέλευση του περιεχομένου που παράγεται από ΤΝ και τους μηχανισμούς επαλήθευσης της γνησιότητας. Η εξισορρόπηση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης με την ανάγκη πρόληψης της επιβλαβούς παραπληροφόρησης αποτελεί πρόκληση. 4. Εργασιακά και εργασιακά δικαιώματα:

Θέμα: Η αυτοματοποίηση που οδηγείται από την τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να οδηγήσει σε εκτόπιση θέσεων εργασίας και να επηρεάσει τα δικαιώματα των εργαζομένων και την εργασιακή ασφάλεια. Ρυθμιστική αντίδραση: Η εργατική νομοθεσία ενδέχεται να χρειαστεί να επικαιροποιηθεί για την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως η επανεκπαίδευση των απολυμένων εργαζομένων, οι πιθανές αλλαγές στις συμβάσεις εργασίας λόγω συνεργασιών ανθρώπου και ΤΝ και η διασφάλιση δίκαιης μεταχείρισης για τους εργαζομένους που πλήττονται από αλλαγές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

5. Δικαίωμα σε δίκαιη δίκη: Θέμα: Η συμμετοχή της ΤΝ σε νομικές διαδικασίες, όπως η προληπτική αστυνόμευση και οι αλγόριθμοι καταδίκης, εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη δέουσα διαδικασία και το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη. Ρυθμιστική αντίδραση: Τα νομικά πλαίσια θα πρέπει να διασφαλίζουν τη διαφάνεια και την επεξήγηση της ΤΝ που χρησιμοποιείται στις δικαστικές αποφάσεις. Θα πρέπει επίσης να παρέχουν μηχανισμούς λογοδοσίας και την ικανότητα αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων που παράγονται από την ΤΝ.

6. Παρακολούθηση και ελευθερία του συνέρχεσθαι: Θέμα: Οι τεχνολογίες παρακολούθησης που λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να παραβιάζουν τα δικαιώματα των πολιτών στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία του συνέρχεσθαι. Ρυθμιστική αντίδραση: Η επίτευξη ισορροπίας μεταξύ των αναγκών ασφάλειας και των ατομικών δικαιωμάτων είναι ζωτικής σημασίας. Οι κανονισμοί ενδέχεται να περιορίζουν τη χρήση της επιτήρησης της ΤΝ σε ορισμένα πλαίσια, να απαιτούν αυστηρή εποπτεία και να διασφαλίζουν περιορισμούς διατήρησης δεδομένων.

7. Πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες: Θέμα: Τα συστήματα που βασίζονται στην ΤΝ μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατανομή πόρων και υπηρεσιών, εξαιρουμένων ενδεχομένως των περιθωριοποιημένων πληθυσμών. Ρυθμιστική αντίδραση: Η διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης σε βασικές υπηρεσίες με παράλληλη πρόληψη του ψηφιακού αποκλεισμού απαιτεί κανονισμούς που επιβάλλουν διαφάνεια, δικαιοσύνη και συνεκτίμηση των κοινωνικών επιπτώσεων στον σχεδιασμό των συστημάτων ΤΝ.

Σχεδιάγραμμα

Διάρκεια (ελάχ.) Περιγραφή
15 Διακρίσεις και προκαταλήψεις
15 Ελευθερία έκφρασης και ενημέρωσης και δικαίωμα σε δίκαιη δίκη
15 Παρακολούθηση και ελευθερία του συνέρχεσθαι
15 Πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες

Αναγνωρίσεις

Το πρόγραμμα Μάστερ τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο συγχρηματοδοτήθηκε από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της επιχορήγησης CEF-TC-2020-1 Digital Skills 2020-EU-IA-0068.