Διοικητικές πληροφορίες
Τίτλος | Ιδιωτικότητα |
Διάρκεια | 60 |
Ενότητα | Α |
Είδος μαθήματος | Διάλεξη |
Εστίαση | Ηθικά — Θεμελιώδη Δεοντολογίας |
Θέμα | Ιδιωτικότητα |
Λέξεις-κλειδιά
Ιδιωτικότητα, παρακολούθηση, μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας,
Μαθησιακοί στόχοι
- Ο μαθητής κατανοεί ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες των μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων που συλλέγουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για την κοινωνία.
- Ο μαθητής καταλαβαίνει ποια είναι η διαφορά μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και των κυβερνήσεων που συλλέγουν δεδομένα.
- Ο μαθητής καταλαβαίνει γιατί ο καπιταλισμός επιτήρησης που περιγράφει ο Zuboff είναι διαφορετικός από τον καπιταλισμό της αγοράς όπως τον γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα.
- Ο μαθητής κατανοεί τις ηθικές προκλήσεις σχετικά με την ανωνυμοποίηση.
Αναμενόμενη προετοιμασία
Μαθησιακές εκδηλώσεις που πρέπει να ολοκληρωθούν πριν
Καμία.
Υποχρεωτικό για τους φοιτητές
- Zuboff, S. (2015). Μεγάλο άλλο: ο καπιταλισμός παρακολούθησης και οι προοπτικές ενός πολιτισμού της πληροφορίας. Εφημερίδα της Πληροφορικής, 30(1), 75-89. [1]
Προαιρετικό για Φοιτητές
- Πιθανές ερωτήσεις για την προετοιμασία:
- Συμφωνείτε με τις ανησυχίες που εκφράζει η Zuboff στην εργασία της; Γιατί/γιατί όχι;
- Βρείτε δύο πρακτικά παραδείγματα όπου η πραγματικότητα μεταφράζεται σε συμπεριφορά που ανταλλάσσεται (το τέταρτο «φανταστικό εμπόρευμα»).
Αναφορές και υπόβαθρο για τους μαθητές
Καμία.
Συνιστάται για εκπαιδευτικούς
Καμία.
Υλικό μαθήματος
Οδηγίες για τους εκπαιδευτικούς
Υπάρχει μια γενική συζήτηση σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής και την παρακολούθηση στην τεχνολογία των πληροφοριών, η οποία αφορά κυρίως την πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα και δεδομένα που είναι προσωπικά αναγνωρίσιμα. Η προστασία της ιδιωτικής ζωής έχει πολλές καλά αναγνωρισμένες πτυχές, π.χ. το «δικαίωμα να μην είμαστε μόνοι», το απόρρητο των πληροφοριών, η ιδιωτική ζωή ως πτυχή της προσωπικότητας, ο έλεγχος των πληροφοριών σχετικά με τον εαυτό μας και το δικαίωμα στη μυστικότητα.
Μεγάλες εταιρείες όπως η Google και το Facebook συλλέγουν όλο και περισσότερα δεδομένα για εμάς. Η συλλογή, η ανάλυση και η χρήση αυτών των δεδομένων έχει πλέον γίνει ο πυρήνας του μοντέλου εσόδων τους. Αυτό έχει σημαντικές συνέπειες για την κοινωνία στην οποία ζούμε. Δεν πρόκειται πλέον μόνο για την ατομική ιδιωτική ζωή, όσο σημαντική και αν είναι αυτή, αλλά και για την αυτονομία, τη δημοκρατία, την προσωπική ανάπτυξη και την ανισότητα της γνώσης. Η Soshana Zuboff μιλάει για τον καπιταλισμό παρακολούθησης από αυτή την άποψη. Σε αυτό το μάθημα εξετάζουμε τον πιθανό αντίκτυπο της ψηφιοποίησης και ιδίως των «μεγάλων δεδομένων» στην κοινωνία.
Μετά από αυτό το μάθημα θα μπορείτε να απαντήσετε στις ακόλουθες ερωτήσεις: (δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, χρειάζεται περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής)
Ποιες είναι οι πιθανές συνέπειες των μεγάλων ποσοτήτων δεδομένων που συλλέγουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας για την κοινωνία; Ποια είναι η διαφορά μεταξύ των εταιρειών τεχνολογίας και των κυβερνήσεων που συλλέγουν δεδομένα; Γιατί ο καπιταλισμός επιτήρησης που περιγράφει ο Zuboff διαφέρει από τον καπιταλισμό της αγοράς όπως τον γνωρίζαμε μέχρι πρόσφατα;
Θέματα προς κάλυψη
- Εισαγωγή (5 λεπτά)
- Ορισμός των προσωπικών δεδομένων (15 λεπτά)
- Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και GDPR (10 λεπτά)
- Εκτίμηση επιπτώσεων σχετικά με την προστασία δεδομένων (ΕΑΠΔ) (15 λεπτά)
- Προστασία της ιδιωτικής ζωής από το σχεδιασμό (10 λεπτά)
- Ανάθεση (5 λεπτά)
Αναγνωρίσεις
Το πρόγραμμα Μάστερ τεχνητής νοημοσύνης με επίκεντρο τον άνθρωπο συγχρηματοδοτήθηκε από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πλαίσιο της επιχορήγησης CEF-TC-2020-1 Digital Skills 2020-EU-IA-0068.