[tämä sivu wikissä][indeksi][EN][BG][CS][DA][DE][EL][ES][ET][FI][FR][GA][HR][HU][IT][MT][NL][PL][PT][RO][SK][SL][SV]

Interaktiivinen istunto: Psykologiset näkökohdat tekoälyn kanssa – stressi, ahdistus, masennus

Hallinnolliset tiedot

Otsikko Tekoälyn psykologisten haasteiden ymmärtäminen
Kesto 60 min
Moduuli C
Oppitunnin tyyppi Interaktiivinen istunto
Keskittyminen Käytännönläheinen – sosiaalisesti vastuullinen tekoäly
Aihe Yritysten yhteiskuntavastuu (ISO 26000) HCAI-järjestelmiä käytettäessä

Avainsanoja

Psykologia, Ihmisen-AI-vuorovaikutus, Psykologiset haasteet, Epävarmuus, emotionaalinen kiinnittäminen AI, Burnout ennaltaehkäisy, Pelko, Sosiaalinen eristäminen, Kognitiivinen ylikuormitus, Kognitiivinen väsymys,

Oppimistavoitteet

Odotettu valmistelu

Pakollinen opiskelijoille

  • Luento: Yleiskatsaus HCAI-sovellusten eettisiin, ammatillisiin ja oikeudellisiin näkökohtiin
  • Luento: EU:n ihmisoikeuslainsäädäntö
  • Luento: Positiiviset ja negatiiviset ulkoisvaikutukset
  • Interaktiivinen istunto: Miten tekoäly vaikuttaa ihmisen käyttäytymiseen (esim. liikkuvuus) – positiivinen ja negatiivinen

Valinnainen opiskelijoille

  • Miksi meillä on emotionaalinen yhteys robotteihin – Kate Darlingin TED-puhe

Suositellaan opettajille

  • Deshpande, Ameet & Rajpurohit, Tanmay & Narasimhan, Karthik & Kalyan, Ashwin. (2023). Tekoälyn antropomorfisointi: Mahdollisuudet ja riskit
  • Hoffman, Robert & Miller, Timothy & Klein, Gary & Mueller, Shane & Clancey, William. (2023). XAI:n arvon lisääminen käyttäjille: Psykologinen näkökulma. Ki – Künstliche Intelligenz

Oppituntimateriaalit

Ei mitään.

Ohjeita opettajille

Tarjotut materiaalit sekä vuorovaikutteisen istunnon yleissuunnitelma ja aikataulu ovat suuntaa-antavia ja esiteltyjä, jotta voidaan paremmin ohjata keskustelua opiskelijoiden kanssa. Niin kauan kuin oppimistavoitteet saavutetaan, vierailevia luennoitsijoita ja vuorovaikutteisen istunnon vetäjiä/moderaattoreita kannustetaan seuraamaan keskustelun luonnollista kulkua.

Hahmotella

Kesto Aihe Kuvaus
5 min Johdanto Luennoitsijan esittely ja psykologisten haasteiden aihe tekoälyn parissa. Anna yleiskatsaus oppituntisuunnitelmaan ja oppimistavoitteisiin.
20 min Esimerkkejä merkittävistä psykologisista haasteista Tutki yhteisiä psykologisia haasteita, jotka ovat poikkeuksellisen merkittäviä tekoälyn ammattilaisille. Näitä voivat olla työn epävarmuus, kiintymys ja eettisten ongelmien kokemisen psykologiset seuraukset päivittäin. Ota opiskelijat mukaan keskusteluun niistä, tutki heidän tietämystään siitä, mitä nämä haasteet liittyvät, ja täyttää puutteet. On tärkeää sisällyttää uupumus, sosiaalinen eristäminen, huijarioireyhtymä ja päätösväsymys. Siihen voitaisiin myös sisällyttää kaksi kiistanalaista psykologista haastetta, nimittäin psykologinen stressi, joka johtuu arkaluonteisten tietojen suojaamiseen liittyvästä emotionaalisesta väsymyksestä, sekä liiallinen riippuvuus tekoälystä ja kun tekoälyriippuvuus vuotaa verta muille elämänalueille.
20 min Oireiden tunnistaminen ja ennaltaehkäisy Keskustele, mitkä ovat edellä käsiteltyjen psykologisten haasteiden yleiset oireet. Älä kannusta oppilaita jakamaan henkilökohtaisia ​​kokemuksia, elleivät he tee aloitetta keskustella niistä. Jos henkilökohtaisia kokemuksia jaetaan, on tärkeää kuunnella myötätuntoisesti, ei keskeyttää ja seurata kysymyksiä siitä, mitä strategioita opiskelija työllistää pysyäkseen näiden haasteiden päällä. Olisi parasta valmistaa lisää dioja, joissa on resursseja ja paikallisia kontakteja, joita opiskelijat voivat käyttää lisätuen hakemiseen.
10 min Keskustelua Lopullinen keskustelu opiskelijoiden kanssa. Kysymyksiä ja vastauksia.
5 min Loppuhuomautukset Yhteenveto tämän interaktiivisen istunnon aikana keskustelluista keskeisistä kohdista.

Vierailevat luennoitsijat luovat omia esityksiä ja materiaaleja käyttäen HCAIM-konsortion tarjoamia malleja. Erityisesti esitysten osalta ne käyttävät seuraavaa mallia.

Tunnustukset

Human-Centered AI Masters -ohjelmaa rahoitettiin Euroopan unionin Verkkojen Eurooppa -välineestä (CEF-TC-2020–1 Digital Skills 2020-EU-IA-0068).